Az iskola bemutatása

Iskolánk a Mátra lábánál, Gyöngyöstől 10 km-re fekvő Karácsondon található. Fenntartónk 2016. szeptember 1-jétől az Egri Főegyházmegye. A katolikus értékek közvetítése kiemelt feladatunk. Fontos számunkra, hogy diákjaink ebben a szellemben nevelkedjenek, hiszen ez egy stabil értéket jelent a 21. század folyamatosan változó világában. Iskolánkban működő közösségeink – Ifjúsági klub, Családi életre nevelés, Idős-Töltés, Ministráns csoport, Rózsafüzér imacsoport, Énekkar, Junior Caritas -programjaikkal segítik a katolikus hitélet erősödését. A Junior Karitász szervezésében adománygyűjtést hirdetünk Árpád-házi Szent Erzsébet és karácsony ünnepén.

Iskolánk jellemzője a gyermekközpontúság, családias légkör. Az osztályok létszáma átlagosan 18-20 fő. 2018. szeptemberében elsők között vezettük be a Komplex Alapprogramot az alsótagozaton, a 2022/2023-as tanévben – felmenő rendszerben – már a nyolcadik osztályos tanulóink is a program keretében tanulnak a tantárgyi órákon, délutánonként pedig ennek részeként alprogrami foglalkozásokon vesznek részt. Pozitív tapasztalataink vannak az elmúlt két év eredményei alapján. A tanulóink szeretik ezeket az új típusú tanulási módszereket.

Fő feladataink közé tartozik a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, lemorzsolódás csökkentése, valamint a tehetséggondozás. Saját gyógypedagógusunk és szakvizsgázott fejlesztő pedagógusunk is van, akik nagy odafigyeléssel fejlesztik a sajátos nevelésű és BTMN-s tanulóinkat.

A tehetséggondozás a magyar és matematika tehetséggondozó foglalkozásokon, valamint az informatika, angol, énekkar, tollaslabda, labdajáték, természetbúvár, színjátszó, kézműves szakkörökön és Bozsik foci illetve kézilabda edzéseken valósul meg.